بررسی ویژگیها و تفاوتهای نرمافزارهای مطرح طراحی Adobe - قسمت دوم
در مطلب قبلی دربارهی اینکه اصلاً هر ابزاری را بهر کاری ساختند صحبت کردیم و در مورد فتوشاپ و نقاط ضعف و قوت آن مفصل شرح دادیم. اکنون به دو نرمافزار مهم دیگر مطرح و چند ابزار کمکی که آنها هم محصول شرکت Adobe هستند با کاربردهایشان میپردازیم.
نرم افزار Adobe Illustrator
نرمافزار Illustrator شرکت ادوبی برخلاف دیگر محصول مشهورتر این شرکت (فتوشاپ) یک برنامه طراحی بر پایهی وکتور است. این نرمافزار بیشتر برای تولید گرافیکهای برداری بهخصوص لوگوها و نشانهای تجاری و دیگر عناصری که زیاد نیاز به تغییر سایز دارند استفاده میشود. گرافیکهای وکتور تصاویری هستند که قابلیت تغییر ابعاد بدون از دست دادن کیفیت را دارند و برخلاف تصاویر پیکسلی که با بزرگ و کوچک شدن کیفیتشان تغییر میکند تصاویر وکتور را میتوان به هراندازهای بدون نگرانی از کوچکترین افت کیفیتی بزرگ و کوچک کرد. این برنامه به لحاظ عملکرد خیلی شبیه نرمافزار مشهور corel است که در ایران هم بسیار شناختهشده است و بسیاری از گرافیستهای باسابقه از آن استفاده میکنند. بهعلاوه عملکرد این برنامه به نرمافزار Adobe Fireworks هم که بیش از یک دهه پیش عرضه شد شباهت دارد.
همانطور که گفتیم قدرت اصلی این نرمافزار در طراحی و ایجاد لوگو تایپهاست. اما چیزی که برتری اصلی این نرمافزار به فتوشاپ است محیط وکتور نرمافزار است و اینکه هر آنچه در محیط Illustrator ایجاد میشود حالت وکتور و قابلیت تغییر سایز دارد.
نرمافزار Illustrator عموماً در کاربردهای زیر استفاده میشود :
طراحی لوگو/ لوگو تایپ/ مونوگرام
گرافیکهای مورداستفاده در وب
گرافیکهای متحرک
طراحیهای وکتور
اگرچه از Illustrator میتوان برای ایجاد وبسایت با نهایت جزئیات استفاده کرد اما همچنان فتوشاپ ابزار بسیار بهتری برای طراحی واسط کاربری و دیگر عناصر گرافیکی مورداستفاده در وبسایت است. بهعلاوه Illustrator برای متحرکسازی مناسب نیست. اگر به دنبال ایجاد یک انیمیشن فلش هستید این نرمافزار نمیتواند این کار را برای شما انجام دهد. بهترین راهکار برای انجام این کار این است که اشیای گرافیکی خود را در Illustrator ایجاد کنید و آن را به نرمافزار فلش ببرید و متحرکسازی را در آنجا انجام دهید.
خیلیها گمان میکنند فیلترهای Illustrator و فتوشاپ یکی هستند و مانند هم عمل میکنند. درحالیکه این درست نیست و این فیلترها با هم متفاوتاند.
اما اگر میخواهید لوگو و یا نشان تجاری و یا کارت دعوت و عروسی طراحی کنید این نرمافزار میتواند ایدهآل باشد. از بعد از انتشار نسخه CS4 این نرمافزار امکان ایجاد بروشورها گزارشهای سالانه و حتی کتاب از حالت ساده تا پیچیده و با جزئیات را اضافه کرده است. البته این نرمافزار هنوز هم master page نرمافزار Indesign را ندارد و بنابراین در کارهای پیچیدهتر و یا حرفهایتر باید به سراغ همان نرمافزار رفت.
بهطورکلی اصلیترین نقاط قوت Illustrator عبارت است از :
بهترین گزینه برای تصاویر وکتور با قابلیت تغییر اندازه بدون از دست دادن کیفیت است
برای طراحی لوگو ایده آل است
امکان اتصال با عناصر گرافیکی در دیگر برنامهها بدون تبدیل کردن آنها به حالت پیکسلی دارد
و دو نقطهضعف مهم آن هم عبارت است از :
فیلترها و ابزارهای ویرایش تصویر محدودی دارد
گرچه امکان طراحیهای چندصفحهای وجود دارد اما خیلی زمانبر است.
نرم افزار Adobe Indesign
قسمت خوب نرمافزار InDesign این است که بهدلیل داشتن کاربرد خاصی که دارد جایگاه استفاده از آن در بین دیگر نرمافزارهای گرافیکی گیجکننده نیست. کاربرد اصلی این نرمافزار صفحه چینی محتواهایی است که قرار است چاپ شود. این محتوا ممکن است بروشور، خبرنامه، کارت ویزیت، و یا کتاب و بهطورکلی هر چیزی که ترکیبی از بلوکهای متن-تصویر و دیگر عناصر گرافیکی است باشد. هدف این نرمافزار ورودی گرفتن اشیا و کارهای گرافیکی شما از خروجی نرمافزارهای دیگر مثل Photoshop و Illustrator و قرار دادن آنها به شکلی مناسب در کنار یکدیگر است.
این نرمافزار در پروژههایی که به صفحه چینی چندین صفحه نیاز دارد، و یا نیازمند ایجاد یک فرمت اصلی (مستر) هستیم که قرار است در صفحات دیگر تکرار شود خیلی کارآمد است. هرقدر کار با متن در نرمافزارهای دیگر گرافیکی راحت نیست اینجا داستان برعکس است. قابلیتهای خیلی خوب این نرمافزار برای کار با متن و قرار دادن کادرهای متن در گوشه و کنار تصاویر و اشیا کار را برای طراحان کاتالوگها خیلی راحت میکند.
عمدهی کاربردهای این نرمافزار عبارت است از :
طراحی کتاب
بروشورهای چندصفحهای
گزارشهای سالانه
پیدیافهای تعاملی
اگرچه که این امکان وجود دارد که اشیا موردنظرتان را در این نرمافزار هم ایجاد کنید اما این نرمافزار در طراحی مزیتی به Illustrator ندارد. بنابراین این اصلاً ایدهی خوبی نیست که اشیاء گرافیکی موردنظرتان را در InDesign طراحی کنید. بهجای آن بهتر است از برنامههای دیگر برای طراحی این اشیا و طرحهای گرافیکی استفاده کنید و خروجی کار را برای چیدمان نهایی به این نرمافزار ببرید. در InDesign خبری از فیلترهایی که بهطور مثال در فتوشاپ وجود دارد نیست. فکر طراحی لوگو در این نرمافزار را هم از سرتان بیرون کنید.
بهطورکلی اگر پروژهی چاپی شما از چندین صفحه تشکیل شده بود و یا یک قالب و صفحهبندی اصلی و مستر داشت قابلیت master page این نرمافزار راهکار مناسبی برای صفحهبندی پروژه شما خواهد بود. این نرمافزار همچنین پشتیبانی خیلی خوبی از صفحهبندیهای سهستونه و دیگر موارد مشابه دارد.
بهطورکلی اصلیترین نقاط قوت InDesign عبارت است از :
بهترین برای طراحیهای چندصفحهای و قالبدار
سیستم master page با قابلیت مدیریت عناصر تکرارشونده در هر صفحه از پروژه
امکان اتصال با عناصر گرافیکی در دیگر برنامهها بدون تبدیل کردن آنها به حالت پیکسلی
و دو نقطهضعف مهم آن هم عبارت است از :
ابزارهای طراحی محدود
ابزارهای ویرایش تصویر بسیار محدود
نرم افزار Adobe Incopy
درست است که پروژههایی مثل کتاب که علاوه بر جنبهی طراحی، جنبهی متنی و ویرایشی دارند با InDesign طراحی میشوند. اما تولید متن و ویراستاری و هماهنگ کردن آن با طراحی خودش داستان جداگانهای است. InCopy یک ابزار ویرایشی با امکانات کافی است که به طراح و ویراستار اجازه میدهد بدون اینکه در کار هم تداخلی ایجاد کنند هر دو روی یک خروجی کار کنند و هر آنچه ویراستار لازم است از رعایت ظرایف طراحی بداند را در اختیارش قرار میدهد. این ویژگی علاوه بر بالا بردن دقت، موجب صرفهجویی در زمان نیز میشود. اینکه ویراستار در هرلحظه خروجی کارش را در قالب طراحی ببیند به او و البته به طراح خیلی کمک میکند تا درمجموع نتیجهی بهتری بگیرند.
نرم افزار After Effects
Adobe نرمافزارهای خیلی زیادی در سبد محصولاتش دارد که کاربردهای خاص و تخصصی دارند. از حوزهی طراحی گرافیک – که ما به آن پرداختیم- تا نرمافزارهای طراحی ویدئو مانند Premier و حتی یکی از دمدستیترین محصولات آن Adobe Acrobot که برای ذخیرهسازی و ویرایش فرمت PDF همهی ما بارها از آن استفاده کردهایم. After Effects از نرمافزارهایی است که برای طراحی جلوههای ویژه و موشنگرافیک، حتی انیمیشنهای ساده خیلی پرکاربرد است. البته این نرمافزار برای طراحی پروژههای ویدئویی حرفهای با بودجههای بالا و گرفتن خروجی صنعتی کافی نیست و باید سراغ Premier بروید. اگر کارتان به متحرکسازی، شبیهسازی(مثلاً آناتومی بدن یا زلزله و ...)، تیزرهای تبلیغاتی، بهخصوص در وب و ساختن برنامههای تلویزیونی هم مربوط میشود باز این نرمافزار ابزارهای کافی در اختیارتان میگذارد.
یادتان باشد که کار کردن با After Effects مثل کار کردن با فتوشاپ است. به این معنی که شما را از داشتن قوه تخیل و خلاقیت بینیاز نمیکند. ولی ابزار قدرتمندی برای پیاده کردن ایدههایتان است.